CURS: “Pintors i pintores de Catalunya. De la Renaixença a la 2a República”

CURS: “Pintors i pintores de Catalunya. De la Renaixença a la 2a República”

En aquest curset farem una mirada al llegat artístic que ens han deixat aquells pintors que, vinculant-se inicialment a la Renaixença, van buscar fer una obra més arrelada al tarannà del nostre país. Posteriorment seguiran l’estela de les avantguardes europees, i en ple segle XX, formaran part de ple dret de la producció més radical i innovadora d’Europa.


A càrrec de Sílvia Puig Pagès, Doctora en Belles Arts (UB). Professora de l’Escola Massana des de 1984, adscrita al Departament de Disseny i al d’Humanitats, actualment jubilada.

És autora del llibre “La Medida de las Cosas”, fruit d’una extensa investigació sobre el disseny dels objectes (joies, mòbils, mobles, gratacels… ) en relació amb les mides del cos humà (dit, mà, braç, cos… ). No és només una qüestió quantitativa, sinó també tot un univers de significats i símbols.

Ha publicat diversos articles en revistes especialitzades i és també autora de diverses ponències en congressos relacionats amb el disseny i amb la Història del disseny.


PROGRAMA:

Sessió 1- 11 Octubre 2022. Renaixença i paisatgisme.

Al propiciar la investigació del propi passat, la Renaixença portarà també a la recerca d’una pintura que reculli l’esperit de Catalunya. El fons romàntic d’aquest fenomen cultural propicià el desenvolupament d’un paisatgisme enamorat d’aquesta terra. Bon exemple en son Claudi Lorenzale i els Natzarens, Lluís Rigalt, Joaquim Vayreda i Vila, Ramon Martí i Alsina, entre d’altres.

Sessió 2- 18 Octubre 2022 . L’Orientalisme.

En el marc del Romanticisme, Ingres i Delacroix van obrir l’interès per tot allò exòtic. Durant tot el segle XIX es veurà una fascinació internacional per l’Orient, sigui viscut o inventat. A Catalunya, les guerres amb el Marroc obriran també la porta a aquest mateix fenomen: Marià Fortuny i Marsal, Antoni Maria Fabrés, Josep Tapiró, Joaquím Agrasot…

Sessió 3- 25 Octubre 2022. Impressionistes i Modernistes.

Les novetats més trencadores provinent de París queden ràpidament absorbides pels pintors catalans que s’instal·len en aquella ciutat. L’ànsia de modernitat de la burgesia catalana propiciarà l’èxit d’un estil que ajunta el tarannà català amb l’atreviment avantguardista i progressista: Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Lluïsa Vidal…

Sessió 4- 8  Novembre 2022. Postimpressionistes i Noucentisme.

La fidelitat dels impressionistes amb allò visual va suposar un punt de crisis en els joves  artistes que van buscar un estil més expressiu i personal. En canvi, Eugeni d’Ors proposarà amb el Noucentisme un nou estil basat en una imatge del mon ordenat, clàssic, mediterrani i etern. Isidre Nonell, Joaquim Mir, Hermenegildo Anglada Camarasa, Joaquin Sorolla; però també Joaquim Sunyer…

Sessió 5- 15 Novembre 2022. Avantguardes.

Amb l’arribada del segle XX van aparèixer a Europa un munt d’estils trencadors i nous: Fauvisme, Cubisme, Abstracció, Surrealisme… A Catalunya tenim brillants representants d’aquestes tendències: Joan Miró, Salvador Dalí, Pablo Ruiz Picasso (al menys a l’etapa blava) i d’altres…

Sessió 6- 22 Novembre 2022. Cloenda.

Es tancarà el curset amb una visita al MNAC, on es podrà ampliar tot allò vist a classe a partir de les obres originals, amb els comentaris de cada assistent respecte a l’obra que hagi escollit prèviament.


6 sessions de 90 minuts, dimarts de 12.00 a 13:30 h

Preus:  39 € per a socis d’AUB, 48 € per als no socis. FORMULARI DE PREINSCRIPCIÓ AQUÍ

.

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram