CURS: “L’Escultura Moderna o la crisi del monument”

CURS: “L’Escultura Moderna o la crisi del monument”

Història de l’Art i del Disseny a la Cultura Occidental

Dra. Sílvia Puig    

Encara que el terme potser és confús, per Escultura Moderna s’entén, normalment, la que trenca amb els convencionalismes estètics de l’art academicista que va imposar les seves normes des del segle XVI al XIX. L’Escultura Moderna va desenvolupar noves possibilitats expressives que van culminar en les avantguardes artístiques del segle XX.

Segons Rosalind Krauss, la teòrica més important de l’escultura, la lògica d’aquest art és inseparable de la lògica del monument. Segons això, una escultura és una representació commemorativa, s’assenta en un lloc concret i parla en un llenguatge simbòlic sobre el significat o l’ús d’aquest lloc.

La crisi, tant de la funció de l’escultura com del concepte de monument, va coincidir amb els propis canvis de l’art de la segona mitat del segle XIX. A partir d’aquí, la tensió entre allò públic i allò privat marcarà el discurs de l’escultor modern.

En aquest curset repassarem les fites d’aquest conflicte, que en definitiva, va aparellat amb la visió del mon.


PROGRAMA

Sessió 1 dimarts 18 d’abril.

Orígens: Repàs històric a l’escultura i a la seva funció, des del Paleolític fins a l’Escultura Moderna: Monument? observatoris cosmològics? devoció personal? de què ha servit l’escultura fins ara?

Dimarts 25 d’abril, 12 h: Visita guiada a l’Espai Subirachs. Preu 8€ a pagar a l’entrada.

Sessió 2 dimarts 2 de maig.

La crisis del monument en la nova societat industrial i burgesa de finals del segle XIX: Auguste Rodin, Camille Claudel…

Sessió 3 dimarts 9 de maig.

L’escultura a les primeres avantguardes. Canvi d’escenari, de l’espai públic a l’espai privat: Picasso, Juli Gonzalez, Henri Laurens, Georges Vantongerloo, Gabo, Pevsner… La síntesi de Constantin Brancusi.

Sessió 4 dimarts 16 de maig.

Els Ready Made dels dadaistes. La recerca de respostes en el primitivisme. Surrealisme: Max Ernst, Alexander Calder, Albert Giacometti…

Sessió 5 dimarts 23 de maig.

Nova crisis d’ideals després de la Segona Guerra Mundial: monuments, a què? a qui?: Henry Moore, Barbara Hepworth… El Pop i la ironia: Piero Manzoni, Douane Hanson, Claes Oldenburg

Sessió 6 dimarts 30 de maig.

La monumentalitat i la mida, o el camp estès de l’escultura: Minimalisme, Land Art,  Anthony Caro, Isamu Noguchi, Ron Mueck…

Sessió 7 dimarts 6 de juny.

Discussió de les “noves” actituds: Damien Hirst, Maurizio Cattelan… La funció de l’escultura en la societat actual.


A càrrec de Sílvia Puig Pagès, Doctora en Belles Arts (UB). Professora de l’Escola Massana des de 1984, adscrita al Departament de Disseny i al d’Humanitats, actualment jubilada. És autora del llibre “La Medida de las Cosas”, fruit d’una extensa investigació sobre el disseny dels objectes (joies, mòbils, mobles, gratacels… ) en relació amb les mides del cos humà (dit, mà, braç, cos… ). No és només una qüestió quantitativa, sinó també tot un univers de significats i símbols.

Ha publicat diversos articles en revistes especialitzades i és també autora de diverses ponències en congressos relacionats amb el disseny i amb la Història del disseny.


Sessions de 90 minuts, dimarts de 12 a 13,30 h. Preus:  47 € per a socis d’AUB, 57 € per als no socis.

Inscripció fins dimecres 11 d’abril, AQUÍ.

A partir de l’11 d’abril es confirmaran les places i es donaran les instruccions per al pagament.

Amics per a la UNESCO de Barcelona

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram