CURS: “L’arquitectura i el disseny en el segle XIX. Avenços i nostàlgies”

CURS: “L’arquitectura i el disseny en el segle XIX. Avenços i nostàlgies”


El segle XIX va ser una època de canvis substancials a la cultura occidental. Mentre que els primers anys predominava una població agrícola i rural, el final de segle va ser sobre tot industrial i urbà. La progressiva implantació de la industrialització va generar unes condicions de vida diferents de les anteriors i també una percepció nova del món, lluny de la que tenien els seus avantpassats.

Els canvis econòmics, polítics i socials de finals de segle van ser de tal magnitud que van fer sorgir un Art Nou per expressar-los. I així el segle XIX es va moure entre la nostàlgia d’un món que s’acabava i la fascinació del que prometia la modernitat.


SESSIÓ 1. Dimarts 9 de gener de 2024: Disseny i Arquitectura historicistes: Utilització dels estils del passat per parlar del present. La visió nostàlgica d’un passat gloriós que s’escapa.

SESSIÓ 2. Dimarts 16 de gener de 2024: William Morris i les Arts and Crafts o l’artesania com a qualitat de vida.          

SESSIÓ 3. Dimarts 23 de gener de 2024: Nous materials i noves tècniques: La nova Arquitectura del Ferro. El Crystal Palace, la Torre Eiffel i les exposicions Universals.

SESSIÓ 4, Dimarts 30 de gener de 2024: Una mirada més realista i crítica de l’entorn: Realisme, gravats i caricatures.

SESSIÓ 5. Dimarts 6 de febrer de 2024: La fotografia i la nova visió del món:  el moment fugaç i l’instant. Pictorialisme.

SESSIÓ 6. Dimarts 13 de febrer de 2024: Les teories del color, la litografia i els cartells. 

SESSIÓ 7. Dimarts 20 de febrer de 2024: L’Art Nouveau, “un art nou per a una vida nova”. Art Nouveau, Jugendstil, Modern Styl, Secession…

SESSIÓ 8. Dimarts 27 de febrer de 2024: De la Reinaxença als Quatre gats. La nova arquitectura del Modernisme. Renovació de les artesanies i del mobiliari.


A càrrec de Sílvia Puig Pagès, Doctora en Belles Arts (UB). Professora de l’Escola Massana des de 1984, adscrita al Departament de Disseny i al d’Humanitats, actualment jubilada.

Ha publicat el llibre “La Medida de las Cosas” així com diversos articles en revistes especialitzades i és també autora de diverses ponències en congressos relacionats amb el disseny i amb la Història del disseny.


Sessions de 90 minuts, dimarts de 12 a 13:30 h.

Preus: 52 € per a socis d’AUB, 64 € per als no socis.

Inscripció AQUÍ


Amics per a la UNESCO de Barcelona

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram