CICLE: “Espais de reflexió en BIOÈTICA-2023”

CICLE: “Espais de reflexió en BIOÈTICA-2023”

Reprenem el cicle de conferències sobre bioètica, que portem a terme en col·laboració amb la Fundació Víctor Grífols i Lucas.

PRÒXIMES SESSIONS 2023:

29 de març, 18.30 h: Racisme, medicina colonial i salut global, a càrrec de Rosauro Varo Cobos.

CONFIRMAR ASSITÈNCIA AQUÍ

El pediatre i investigador de l’ISGlobal, ens parlarà sobre a què ens referim quan parlem de violència estructural en el context de la colonització, la salut i la bioètica. La xerrada proposa contextualitzar i definir conceptes com “racisme” i “colonització” en relació amb els principis bàsics de la bioètica i l’ètica aplicada a la medicina, i, a continuació,  oferir la visió dels professionals de la salut a Àfrica, tant per part dels expatriats com pels nacionals, respecte a la ideologia racista del colonialisme.

Es tractarà el racisme com a fonament de l’expansió imperialista europea a l’Àfrica al segle XIX, i els efectes que ha tingut des d’aleshores en els sistemes de salut i recerca mèdica al continent. S’analitzaran els impactes de les pràctiques colonials, els mecanismes opressors i els biaixos racistes en el desenvolupament de la recerca biomèdica.

Llegeix un avanç de la conferència al blog de la Fundació Víctor Grífols i Lucas, AQUÍ


26 d’abril, 18.30h: Voluntats anticipades, a càrrec de  Núria Terribas Sala.

Núria Terribas és jurista, especialitzada en l’àmbit de la bioètica i el biodret. Amb una trajectòria de gairebé 30 anys en el camp de la bioètica, és Directora de la Fundació Víctor Grifols i Lucas i de la Càtedra de Bioètica de la Uvic-Ucc. Vicepresidenta del Comitè de Bioètica de Catalunya, membre del Consell Assessor de Salut i membre i assessora legal d’un bon nombre de comitès d’ètica d’institucions sanitàries del nostre país, així com també vocal de la Comissió de Garanties i Avaluació de Catalunya sobre la llei de l’eutanàsia. 

A més, té una important producció científica com autora de nombrosos articles i capítols de monografies sobre bioètica i dret, i ha participat com a ponent en moltes activitats de bioètica de l’àmbit nacional i internacional des de 1992.

CONFIRMAR ASSISTÈNCIA AQUÍ


Altres temes que tractarem enguany: (dates i conferenciants per concretar)

  • Salut mental i adolescents.
  • Salut, democràcia i llibertat.
  • Economia de la salut.
  • Medi Ambient.
  • Reproducció i gènere.

Totes les sessions es porten a terme a la seu d’AUB (carrer Mallorca 207, principal, de Barcelona) a les 18.30 h.


SESSIONS CELEBRADES 2023:

15 febrer, 18.30 h: Socioaddiccions, addiccions comportamentals i grups de manipulació psicològica; què són i què representen, a càrrec de Josep Mª Jansà, metge epidemiòleg, expert en Grups de Manipulació Psicològica, membre de la Junta d’AIS. 

Les addiccions comportamentals, la dependència emocional i la manipulació psicològica, són tres entitats d’impacte psico-emocional que interfereixen la capacitat volitiva de les persones afectades sense l’ús o abús de substàncies. Si bé es tracta de trastorns diferenciats en el seu origen i els mecanismes que els provoquen, presenten signes i símptomes comuns que cal considerar en el diagnòstic i l’abordatge terapèutic.
L’associació d’Atenció i Investigació de Socioaddiccions (AIS)® defineix de manera diferenciada aquestes alteracions https://ais-info.org/ca/trastorns/:
Les addiccions comportamentals són trastorns de dependència o abús vinculats a persones i / o activitats diverses (no a substàncies químiques), que comporten una pèrdua de control per part de l’individu davant la conducta d’addicció. Són exemples d’addicció comportamental el joc patològic amb aposta, els problemes relacionats amb tecnologies (videojocs, entreteniment en línia, sexe, compres), la compra compulsiva o l’addicció al sexe.
La dependència emocional es defineix com un patró psicològic persistent de necessitats emocionals que s’intenten cobrir d’una forma desadaptativa amb relacions sentimentals cap a altres persones, fonamentalment en la relació de parella, encara que també pot donar-se cap a progenitors, fills o altres figures d’afecció.
Els problemes relacionats amb la manipulació psicològica són aquells provocats quan un grup (Grup de Manipulació Psicològica o Secta Coercitiva), una Banda Juvenil Violenta, o una persona (Manipulació Unipersonal), indueix de manera intencional a una altra a dependre gairebé o totalment d’ell / ella en relació a decisions vitals, inculcant en els seus seguidors la convicció que ell /a posseeix un talent especial, un do o uns coneixements superiors.
En la sessió d’avui ens centrarem en el tercer d’aquests àmbits, oferint una pinzellada sobre els elements essencials que caracteritzen els grups de manipulació psicològica i el seu funcionament.


Amics per a la UNESCO de Barcelona

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram