CICLE: “Espais de reflexió en BIOÈTICA-2023”

CICLE: “Espais de reflexió en BIOÈTICA-2023”

Reprenem el cicle de conferències sobre bioètica, que portem a terme en col·laboració amb la Fundació Víctor Grífols i Lucas. Totes les sessions es porten a terme a la seu d’AUB (carrer Mallorca 207, principal, de Barcelona) a les 18.30 h.

PRÒXIMES SESSIONS 2023:

24 de maig: Salut, democràcia i llibertat, a càrrec d’Andreu Arenas, professor i expert en economia política. Analitzarà els comportaments de la ciutadania a l’hora d’haver de prioritzar entre el bé comú i el col·lectiu en la xerrada “Salut, democràcia i llibertat”.

La gestió de la pandèmia ens va portar a prendre a mesures que suposaven una renúncia o bé a la nostra salut, o a la nostra llibertat individual, o a la prosperitat econòmica, sent impossible una política que satisfés les tres a la vegada. Com ho van viure els ciutadans? Quines d’aquestes dimensions som més proclius a sacrificar davant d’una emergència i per què?

Andreu Arenas és professor lector d’Economia a la Universitat de Barcelona. És doctor en Economia per l’European University Institute i ha sigut investigador a la Universitat de Princeton i a la Universitat de Lovaina. La seva recerca es centra en l’estudi de l’economia política, així com de l’economia de l’educació i la mobilitat social.

CONFIRMACIÓ D’ASSISTÈNCIA AQUÍ:


21 de juny: Salut mediambiental i noves tecnologies, a càrrec de Felip Miralles i Paula Sol.

Altres temes que tractarem enguany: (dates i conferenciants per concretar)

  • Salut mental i adolescents.
  • Economia de la salut.
  • Reproducció i gènere.

SESSIONS CELEBRADES 2023:

15 febrer, 18.30 h: Socioaddiccions, addiccions comportamentals i grups de manipulació psicològica; què són i què representen, a càrrec de Josep Mª Jansà, metge epidemiòleg, expert en Grups de Manipulació Psicològica, membre de la Junta d’AIS.  Les addiccions comportamentals, la dependència emocional i la manipulació psicològica, són tres entitats d’impacte psico-emocional que interfereixen la capacitat volitiva de les persones afectades sense l’ús o abús de substàncies. Si bé es tracta de trastorns diferenciats en el seu origen i els mecanismes que els provoquen, presenten signes i símptomes comuns que cal considerar en el diagnòstic i l’abordatge terapèutic.
L’associació d’Atenció i Investigació de Socioaddiccions (AIS)® defineix de manera diferenciada aquestes alteracions https://ais-info.org/ca/trastorns/:
Les addiccions comportamentals són trastorns de dependència o abús vinculats a persones i / o activitats diverses (no a substàncies químiques), que comporten una pèrdua de control per part de l’individu davant la conducta d’addicció. Són exemples d’addicció comportamental el joc patològic amb aposta, els problemes relacionats amb tecnologies (videojocs, entreteniment en línia, sexe, compres), la compra compulsiva o l’addicció al sexe.
La dependència emocional es defineix com un patró psicològic persistent de necessitats emocionals que s’intenten cobrir d’una forma desadaptativa amb relacions sentimentals cap a altres persones, fonamentalment en la relació de parella, encara que també pot donar-se cap a progenitors, fills o altres figures d’afecció.
Els problemes relacionats amb la manipulació psicològica són aquells provocats quan un grup (Grup de Manipulació Psicològica o Secta Coercitiva), una Banda Juvenil Violenta, o una persona (Manipulació Unipersonal), indueix de manera intencional a una altra a dependre gairebé o totalment d’ell / ella en relació a decisions vitals, inculcant en els seus seguidors la convicció que ell /a posseeix un talent especial, un do o uns coneixements superiors.
Aquesta sessió es centra en el tercer d’aquests àmbits, oferint una pinzellada sobre els elements essencials que caracteritzen els grups de manipulació psicològica i el seu funcionament.


29 de març: Racisme, medicina colonial i salut global, a càrrec de Rosauro Varo Cobos. PODEU VEURE LA GRAVACIÓ DE LA SESSIÓ AQUÍ

El pediatre i investigador de l’ISGlobal, ens va parlar sobre a què ens referim quan parlem de violència estructural en el context de la colonització, la salut i la bioètica. La xerrada proposa contextualitzar i definir conceptes com “racisme” i “colonització” en relació amb els principis bàsics de la bioètica i l’ètica aplicada a la medicina, i, a continuació,  oferir la visió dels professionals de la salut a Àfrica, tant per part dels expatriats com pels nacionals, respecte a la ideologia racista del colonialisme.

Es tracta el racisme com a fonament de l’expansió imperialista europea a l’Àfrica al segle XIX, i els efectes que ha tingut des d’aleshores en els sistemes de salut i recerca mèdica al continent. S’analitzen els impactes de les pràctiques colonials, els mecanismes opressors i els biaixos racistes en el desenvolupament de la recerca biomèdica.


26 d’abril: Voluntats anticipades, a càrrec de  Núria Terribas Sala.

PODEU VEURE LA GRAVACIÓ DE LA SESSIÓ AQUÍ

Núria Terribas és jurista, especialitzada en l’àmbit de la bioètica i el biodret. Amb una trajectòria de gairebé 30 anys en el camp de la bioètica, és Directora de la Fundació Víctor Grifols i Lucas i de la Càtedra de Bioètica de la Uvic-Ucc. Vicepresidenta del Comitè de Bioètica de Catalunya, membre del Consell Assessor de Salut i membre i assessora legal d’un bon nombre de comitès d’ètica d’institucions sanitàries del nostre país, així com també vocal de la Comissió de Garanties i Avaluació de Catalunya sobre la llei de l’eutanàsia. 

A més, té una important producció científica com autora de nombrosos articles i capítols de monografies sobre bioètica i dret, i ha participat com a ponent en moltes activitats de bioètica de l’àmbit nacional i internacional des de 1992.

Amics per a la UNESCO de Barcelona

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram